Doporučujeme dodržovat a nebo alespoň částečně upravit stravu podle vaší krevní skupiny.

 

Krevní skupina «0»

  • Slaďte výživu v závislosti na typu „0“ v knize „Výživa podle krevních skupin“.
  • Riziko pro vaši krevní skupinu je příliš vysoký příjem sacharidů (bílá mouka, sladkosti, těstoviny, brambory).
  • Minimalizujte proto příjem bílého pečiva, včetně chleba.
  • Také těžko trávíte mléko a mléčné výrobky, proto je nutné vyřadit je z jídelníčku.
  • Někdy si jídelníček můžete obohatit o kozí sýr či kozí syrovátku.
  • Červené maso, můžete konzumovat téměř denně v množství 100 až 150 g. Toto doporučení se nevztahuje na vepřové maso a sekundárně zpracované maso (paštiky, klobásky, hamburgery), kterým byste se měli rovněž vyhýbat.
  • Potraviny upravujte vařením nebo dušením, pokud je to možné, vyhněte se smažení. Snažte se jíst dostatek čerstvé zeleniny (na salát používejte olivový olej a citrónovou šťávu).
  • Můžete konzumovat semena a ořechy jako odpolední svačinu, nebo jako zdroj rychlé energie.
  • Pijte kvalitní zdroj vody, pijte neperlivou vodu.
  • Nevyhnutelná je pravidelná tělesná aktivita s přítomností potů.

Krevní skupina «A»

  • Slaďte výživu v závislosti na typu „A“ v knize „Výživa podle krevních skupin“.
  • Je vhodné vyhýbat se veškerým druhům červeného masa (hlavně vepřovému a masovým lahůdkám).
  • Maso můžete jíst dvakrát týdně a to ryby, kuřecí, krůtí.
  • Neumíte kvalitně využít mléko a mléčné výrobky, můžete však používat varianty mléka z rostlin: sója (jako je tofu sýr), proso, oves, žito. Občas můžete používat kozí sýr a syrovátku.
  • Jídelníček postavte na čerstvém ovoci a zelenině, vařené zelenině, salátech (s olivovým olejem nebo jiným za studena lisovaným olejem), polévkách a obilninách.
    Minimálně by měla být zastoupena pšenice (bílá mouka).
  • Pro vás jsou užitečné semena, ořechy a pomazánky z těchto potravin.
  • Potraviny upravujte vařením nebo dušením, vyhněte se smažení a pražení.
  • Pijte kvalitní zdroj vody, pijte neperlivou vodu.
  • Černá káva a zelený čaj můžou být někdy prospěšné.
  • Místo octu používejte citrónovou šťávu nebo jablečný ocet.

Krevní skupina «B»

  • Slaďte výživu v závislosti na typu „B“ v knize „Výživa podle krevních skupin“.
  • Vaše výživa může být rozmanitá, ale měli byste se vyhýbat rajčatům a kuřecímu masu (toto se nevztahuje na vajíčka).
  • Vyhýbejte se vepřovému a sekundárně zpracovanému masu (paštiky, hamburgery, klobásy).
  • Nepřehánějte příjem obilovin a vyhýbejte se bílé mouce.
  • Můžete poměrně často konzumovat mléčné výrobky, ale neměli by být tučné (smetana, tučné sýry).
  • Neměli byste jíst velké množství semen a ořechů, protože obtěžují žlučník.
  • Jídlo byste neměli smažit, ale vařit nebo dusit.
  • Pijte kvalitní zdroj vody, pijte neperlivou vodu.
  • K pití můžete používat zelený čaj.
  • Pravidelně konzumujte čerstvou zeleninu.
  • Pravidelná fyzická aktivita harmonizuje tělo i duši.

 

Krevní skupina «AB»

 

  • Slaďte výživu v závislosti na typu „AB“ v knize „Výživa podle krevních skupin“.
  • Neměli byste preferovat jeden druh potravin, ale váš jídelníček by měl být rozmanitý.
  • Vyhýbejte se vepřovému a kuřecímu masu, rajčatům.
  • Vhodné je jíst tmavé pečivo.
  • Můžete konzumovat mléčné výrobky, ale ne tučné (smetana, tučné sýry).
  • Můžete používat rostlinné mléko (sójové, oves, ječmen, rýže).
  • Pokuste se konzumovat dostatek čerstvé zeleniny, saláty připravujte s olivovým olejem a citrónovou šťávou.
  • Jídlo byste neměli smažit, ale vařit nebo dusit.
  • Pijte kvalitní zdroj vody, pijte neperlivou vodu.
  • Pravidelná fyzická aktivita harmonizuje tělo i duši.

 

Středomořská – mediteriánská strava

 

  • V jídelníčku preferujte čerstvou zeleninu, saláty připravujte s olivovým olejem a citrónovou šťávou.
  • Jídlo připravujte vařením nebo dušením, ne smažením. Místo kuchyňské soli používejte mořskou sůl.
  • Dvakrát týdně jezte ryby, maso upravujte pečením nebo dušením (ne obalované a smažené).
  • Preferujte zeleninové polévky a dušené maso. Kombinujte těstoviny nebo rýži se zeleninou.
  • Používejte hodně čerstvých bylin a koření (česnek, petržel, celer…).
  • Minimalizujte bílé pečivo, dejte přednost tmavému pečivu.
  • Mléko a mléčné výrobky minimalizujte, mimo kozího mléka a sýrů.
  • Vajíčka používejte maximálně jedno denně.
  • Vyhýbejte se sladkostem.
  • Pijte kvalitní zdroj vody, pijte neperlivou vodu.
  • Pravidelná fyzická aktivita harmonizuje tělo i duši.